Przejdź do menu głównego
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do treści
Przejdź do stopki
pl
en
en
pl
Kontrast
Udostępnij
Zaloguj się
pl
en
en
pl
Zaloguj się
Kontrast
Udostępnij
Powrót
O Projekcie
O Projekcie
Przykładowa strona informacyjna
Kontakt
Kolekcje
Kolekcje
Książki
Czasopisma
Wydawnictwa uczelniane
Monografie PŁ
Skrypty i podręczniki PŁ
Zeszyty Naukowe PŁ
Rozprawy Naukowe PŁ
Sympozja, Kongresy, Konferencje
Jubileusze Politechniki Łódzkiej
Życie Uczelni : biuletyn informacyjny PŁ
Zasób bibliografii dorobku piśmienniczego pracowników PŁ za lata 1960-2000
Varia
Książki dla Biura ds. Osób Niepełnosprawnych PŁ
Wystawy
Indeksy
Indeksy
Tytuł
Tytuł publikacji grupowej
Autor
Współtwórca
Promotor
Recenzent
Wydawca
Miejsce wydania
Data wydania
Źródło
Prawa
Właściciel praw
Licencja
Prawa dostępu
Słowa kluczowe
Uwagi
Język
Format
Typ zasobu
Powiązania
Zakres
Identyfikator
Tagi
Digitalizacja
Lokalizacja oryginału
Historia przeglądania
Historia przeglądania
Obiekty
Aircraft Engineering Vol. 17 Nr 198 (1945)
Kolekcje
Pole wyszukiwania
Wyszukiwanie zaawansowane
?
Strona główna
|
Indeksy
Indeks:
Uwagi
Wyników:
3291
Wybierz pierwszą literę
wszystkie
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
В
И
П
Т
Wyszukaj w polu Uwagi
z
55
W książce brak stron: 27, 28, 383, 384, 687 i 688
W książce brak stron 577-592
W książce brak strony 86
W książce brakuje następujących stron : 71-74 ; 405-412
W książce brakuje stron : 93-96.
W książce omowiono szczegółowo produkcję wyrobów wschodnich takich jak: chałwa, wyroby grylażowe, nugaty oraz wyroby z mas tłustych ze złomem pieczywa. Omówiono również produkcję pieczywa cukierniczego trwałego: herbatników, pierników, wafli, sucharków oraz pieczywa parzonego. Podane są również wiadomości dotyczące norm zużycia materiałów, obliczania przepisów, kontroli zużycia surowców i opakowań, normalizacji, obliczania zdolności produkcyjnych, opracowania instrukcji technologicznych oraz projektowania i organizacji zakładów cukierniczych.
W książce omówiono główne zasady wykorzystania surowców oraz nowoczesne metody prowadzenia procesów i operacji technologicznych w produkcji trwałych wyrobów cukierniczych. Scharakteryzowano wartości odżywcze i warunki przechowywania gotowych wyrobów. Zapoznano również z racjonalnym wykorzystaniem w procesach produkcyjnych maszyn i urządzeń oraz z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa i higieny produkcji.
W książce omówiono teoretyczne podstawy normy PN/B-03260 ,,Konstrukcje żelbetowe, obliczenia statyczne i projektowanie", a mianowicie założenia teoretyczne metod obliczania konstrukcji żelbetowych, w szczególności zaś metody naprężeń liniowych i odkształceń plastycznych.
W książce omówiono zagadnienia dotyczące kawy naturalnej i rejonów jej uprawy, gatunków botanicznych i handlowych oraz metod produkcji kawy surowej, prażoneji rozpuszczalnej. Podane są również wiadomości dotyczące kryteriów klasyfikacyjnych i oceny jakościowej ziarna kawowego, a także sposoby przygotowywania naparów.
W książce omówiono zagadnienia wymiany ciepła (przewodzenie, wnikanie ciepła oraz promieniowanie ciał stałych, ciekłych, gazów i płomienia).
W książce omówiono zasady budowy, układy, konstrukcje i podstawowe charakterystyki konwerterów analogowo-cyfrowych i cyfrowo-analogowych. Autor rozpatruje sposoby kodowania, układy podstawowe i klasyfikację urządzeń kodujących.
W książce omówiono zasady konstrukcji odlewów i doboru materiałów na odlewy wykonane różnymi metodami technologicznymi, biorąc pod uwagę: wymaganą wytrzymałość i sztywność odlewu, warunki pracy odlewu w maszynie oraz wymagania stawiane przez technologię formowania, zalewania, oczyszczania i obróbki mechanicznej odlewu w zależności od wielkości produkcji.
W książce opisano najczęściej używane elementy poleceń języka Basic dla czterech mikrokomputerów: Amstrad - Schneider, Apple II, IBM PC i ZX Spectrum. Podano wykaz instrukcji języka oraz opis komunikatów błędów. Wyjaśniono też polskie znaczenie angielskich słów kluczowych języka.
W książce opisano typy urządzeń przenośnikowych, procesy montażowe i ich klasyfikację, metodykę projektowania i stosowania przenośników montażowych w zakładach przemysłu drzewnego i meblarskiego jak również doświadczenie uzyskane przy stosowaniu przenośników do montażu mebli skrzyniowych.
W książce podano klasykfikację kół zębatych, zasadnicze zależności występujące podczas współpracy kół, kształty zarysu boków zębów, podstawy korekcji uzębienia i zazębienia w kołach zębatych walcowych o zębach prostych i śrubowych w kołach stożkowych, przekadni śrubowej i ślimakowej; podadto zamieszczono wyczerpujące informacje dotyczące obliczeń wytrzymałościowych z uwzględnieniem teorii zmęczeniowej materiałów. W końcowej części ksążki podano przykłady konstukcji kół zębatych i określono wytyczne, jakimi należy się kierować przy rozwiązaniach konstrukcyjnych.
W książce podano opis wyrobu karmelków, drażetek, marmoladek i galaretek oraz praktyczne wskazówki dotyczące produkcji tych wyrobów cukierniczych, ze szczególnym uwzględnieniem karmelków.
W książce podano w sposób zwięzły teorię oraz przykłady rachunkowe rozwiązywania problemów z całokształtu inżynierii chemicznej.
W książce poruszono nową dla naszego przemysłu dziedzinę, rozwijającą się obecnie szeroko, z dużym dynamizmem w wielu krajach. Zebrano w niej wiadomości o silnikach turbospalinowych małej mocy, w oparciu o naukowe osiągnięcia uzyskane w kraju oraz, w ramach dostępnych, w oparciu o techniczną literaturę zagraniczną wielu krajów.
W książce przedstawiono zagadnienia związane z konstrukcją, oprogramowaniem i uruchamianiem mikrokomputerowych systemów czasu rzeczywistego. Specyfikę systemów czasu rzeczywistego pokazano na przykładzie uniwersalnego, wielomodułowego mikrokomputerowego systemu przeznaczonego do sterowania procesów przemysłowych. Szczególną uwagę zwrócono na układy łączące system z obiektem przemysłowym. Podano przykłady konkretnych rozwiązań systemów przemysłowych.
W książce szczegółowo opracowano produkcję pomadek, drażetek, cukierków pudrowych prasowanych, marmoladek, galaretek, owoców kandyzowanych oraz produkcję masy czekoladowej, czekolady, innych wyrobów czekoladowychi kakao.
W latach 1938-1954 liczne zmiany dodatków do tytułu, od roku 1952 dod. do tyt.: Organ Ministerstwa Energetyki, Ministerstwa Przemysłu Maszynowego i Stowarzyszenia Elektryków Polskich. ;
W latach 1938-1954 liczne zmiany dodatków do tytułu, od roku 1952 dod. do tyt.: Organ Ministerstwa Energetyki, Ministerstwa Przemysłu Maszynowego i Stowarzyszenia Elektryków Polskich.
W latach 1940-1947 wydawnictwo nie publikowane.
W latach 1940-1947 wydawnictwo nie publikowane. ;
W latach 1966-1971 do niektórych numerów dodatek: Informacje Biura Badawczego do Spraw Jakości.
W latach 1966-1971 do niektórych numerów dodatek: Informacje Biura Badawczego do Spraw Jakości. ;
W latach 1976-2004 znika numeracja roczników, a pojawia się numeracja ciągła. ;
W latach 1976-2004 znika numeracja roczników, a pojawia się numeracja ciągła.
W numerze 12 brak str. 554-555 ; 558-559 ; 562-563 ; 566-567.
W numerze brak str. 81-84.
W numerze brak stron 271-276
W numerze brak stron 73-96.
W numerze brak stron : T49 - T70
W numerze brak "Transactions Section"
W numerze brakuje stron, począwszy od strony 616.
W numerze "Heft 36" błąd w numeracji i miesiącu na stronie tytułowej. Jest "Heft 35 ; August" a powinno być "Heft 36 ; September"
W opracowaniu niniejszego tomu wzięli udział: Hieronim Priebe, Jerzy Sułocki i Zygmunt Wiśniewski.
W opracowaniu wykorzystano materiały dokumentacyjne znajdujące się w posiadaniu: Archiwum Akt Nowych Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Warszawie, Archiwum Archidiecezjalnego w Łodzi, Archiwum Państwowego w Łodzi, Archiwum Urzędu Miasta Łodzi, Instytutu Architektury i Urbanistyki Politechniki Łódzkiej, Regionalnego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków w Łodzi, Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Łodzi.
W opracowaniu wykorzystano materiały dokumentacyjne znajdujące się w posiadaniu:Archiwum Akt Nowych Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Warszawie,Archiwum Archidiecezjalnego w Łodzi,Archiwum Państwowego w Łodzi,Archiwum Urzędu Miasta Łodzi,Instytutu Architektury i Urbanistyki Politechniki Łódzkiej,Regionalnego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków w Łodzi,Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Łodzi.
W opracowaniu wzięli udział: Inż. J. Dorobczyński - Inż. J. Łaciński Inż. H. Ostapiuk - Mgr Inż. Z. Wiśniewski.
W podręczniku omówione są zagadnienia dotyczące charakterystyki zbóż i mąki jako podstawowych składników pieczywa, charakterystyki innych surowców używanych przy wypieku pieczywa piekarskiego, półcukierniczego i cukierniczego oraz charakterystyki wyrobów gotowych produkowanych przez przemysł piekarski i cukierniczy. Poza tym omowwne są w zarysie podstawowe wiadomości z chemii i mikrobiologii.
W podręczniku są podane wiadomości o wytwarzaniu chleba od czasów najdawniejszych, opis , współczesnej piekarni, zarys produkcji pieczywa w dobie obecnej oraz opis czynności wykonywanych na poszczególnych stanowiskach pracy
W pracy omówiono podstawy pracy chłodziarek, ruchu cieczy elastycznych, przepływu pary przez turbinę parową oraz zagadnienia spalania.
W pracy omówiono własności i prawa rządzące gazami i parą wodną, zagadnienia pracy, przemiany termodynamiczne, zagadnienia wymiany ciepła, obiegi gazowe w zastosowaniu technicznym, odchylenia obiegu rzeczywistego od obiegu teoretycznego, bilans cieplny kotła, silnika gazowego i parowego.
W pracy przedstawiono teoretyczne podstawy zagadnień energetycznych spotykanych w zakładach produkcyjnych z tą myślą przewodnią, ażeby przez trafne rozwiązanie tych zagadnień uzyskać zwiększenie sprawnościi urządzeń energetycznych.
W publikacji brak części z "Tematami egzaminacyjnymi z języka rosyjskiego"
W publikacji wykorzystano zdjęcia z archiwum Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi
W t. 15-20 nazwa wydaw.: Wydawnictwo "Gutenberg", druk.: W. L. Anczyc i Spółka
W tym roczniku brakuje dwóch numerów a mianowice - Heft 8 i 9.
W tym roczniku brakuje nastepujących numerów : 3-4 ; 5-6 ; 7-8
W tym roczniku brakuje : No. 3
W tym roczniku brakuje : No. 7 oraz No. 9
W tym roczniku brakuje : No. 8
W tym roczniku brakuje numeru 7 i 8.
W tym roczniku brakuje zeszytów : 11-14
W tym roczniku brakuje zeszytów : 6,11,12,14
W tym roczniku w niektórych numerach pojawia się błąd w zapisie numeracji rocznika : jest R. XII a powiniem być R. XIII.
W XX rocznicę zgonu Marii Skłodowskiej-Curie Polska Akademia Nauk w holdzie wielkiej uczonej wydaje ten zbiór jej prac.
Wagner, Zyta.
Walentynowicz B. (Red. nauk. PWT)
Poprzednia
1
...
49
50
51
z
55
Następna
Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'.
Więcej informacji
Rozumiem